Thursday, December 29, 2011

You'll Never Know If You Never Try

Maria : Eh, Sha, Sha! It's him! He's sitting over there. OMG! Hensemnya dia.....

Qalesha : So, apa tunggu lagi, pergilah cepat.

Maria : Haa? Pergi mana?

Qalesha : Ish, pergi confess lah. Pergi cepat. Sementara kawan-kawan dia yang lain belum join sekaki.

Maria : Tak naklah. Aku segan. Dibuatnya dia reject aku, mana nak letak muka ni?

Qalesha : Habis tu? Sampai bila kau nak simpan je perasaan kau tu? Dah tiga tahun tau kau dok tenung dia dari jauh. I think it's time to let him know. Kang melepas, meroyan tak sudah. Sekurang-kurangnya dia tahu perasaan kau and kau akan rasa lega sikit bila dah confess. So, go. Kena reject ke apa ke itu belakang cerita. Yang penting, you let him know your feelings. Plus, dia dah nak pergi Ireland minggu depan. So this is your last chance.

Maria : I can't. Kau tengoklah dia tu. He's perfect. And I'm..... Selebet-rity. Impossible lah dia pandang orang macam aku ni. Aku takut.

Qalesha : Hoi, hoi. Tak ada orang yang perfect dekat dunia ni. You're pretty, just the way you are. Jangan risau. Aku ada. Just go and confess to him. BUT! Jangan expect apa-apa pun. Jangan expect dia terima kau and jangan fikir dia akan reject kau. Okay?

Maria : Huh! Okay. Wish me luck.

Qalesha : Go for it, girl!

***

Maria : Hai, Sufi. Sorang je?

Sufi : Hey. Yeah, sorang je. Come join me.

Maria : Thanks. Apasal sorang-sorang je hari ni? Where are the others?

Sufi : Haih. Biasalah. Semua dah berpasangan sekarang. Sibuklah ber-dating. Tertinggallah I sorang-sorang.

Maria : Eh? You tak ada girlfriend?

Sufi : *geleng*

Maria : So... Erm... I have something to tell you.

Sufi : Oh... Apa dia?

Maria : I... erm... *cakap laju-laju* I like you. Like, really really like you. It's been three years now. So.... *dah mula slow* That's it. Yeah, gotta go. Bye!

Sufi : Wait, wait. I appreciate the feelings you have for me. But I'm sorry I can't return it. I nak fokus pada study dulu. Sorry, okay Maria?

Maria : Erm. Yeah, okay. *smiles*

***

Qalesha : He said that?

Maria : Yeah...

Qalesha : Hmm... Sabarlah. Maknanya, ada lagilah harapan untuk kau. Sekarang ni, kau kenalah berdoa pada Allah supaya hati dia terbukak untuk terima kau. Okay? But at least, you know what he feels now. Kan? Cheer up! Tak mati pun tak dapat si Sufi tu.

Maria : Thanks, Sha.

Qalesha : So, kau nak balik rumah menangis sampai habis berkotak-kotak tisu ataupun nak ikut aku pergi makan Tutti Frutti?

Maria : Tapau kan Tutti Frutti untuk aku boleh? Tak ada mood nak keluar but... Tutti Frutti is just irresistible.

Qalesha : Haa okay okay.

Wednesday, August 17, 2011

PMR English Essay : Speech

"Ways Towards Becoming An Excellent Teenager"

A very good morning to the respected headmaster, Encik Ramlee bin Abdullah, teachers and my beloved friends. This peaceful and wonderful morning, we all gather in this hallowed hall and I will be talking about "Ways Towards Becoming An Excellent Teenager". 

Friends, 
Do you want to be an excellent teenager or just an average teenager? How many of you want to be an excellent teenager? I am sure all of you want to be an excellent teenager. So here is how to be one. 

Firstly, we must lead to a healthy life style. In order to do so, we must eat according to the balanced diet. Consume less oily food but eat more vegetable and fruit. Moreover, we must exercise at least twice a week. We also must not smoke the harmful and deadly cigarettes as they could cause many dangerous effect. Therefore, my dear friends, do not smoke a lot but eat healthily and exercise a lot. 

Boys and girls,
The next step to be an excellent teenager is by choosing our friends wisely. If we chose to be friends with a smart and kind teenager, then, we will too be kind and smart like them. On the contrary, if we choose to hang out with some useless teenagers, we will too end up useless like them. So girls and boys, choose your friends wisely! 

Aside from living a healthy life style and choosing our friends wisely, we must also respect the elders. Such as parents and teachers. Even the Form 5 students are counted as elders. It is very crucial for us to respect them, especially our parents since they have done a lot for us. Plus, you guys do not want to go to hell for disrespecting your elders. 

Teachers and friends, 
To become and excellent teenager, we must be a good listener. Listen well to our parents', teachers' or friends' advice. Our parents and teachers know better than us so we should listen to them. 

Last but not least, make reading your habit. It is not necessary for us to read educational books. We can read comic books, magazine, novels or whatever tickles our fancy. What more important is that you read because by reading we can learn a lot of things. 

Ladies and gentlemen, 
In conclusion from my speech, we must lead a healthy lifestyle, choose our friends wisely, respect the elders, be a good listener and read a lot to become an excellent and successful teenager. That is all from me, thank you. 

413 words

*I get 28 over 30 for this essay. :)

Sunday, August 14, 2011

M.A.S Special Episode : Kem Motivasi II

Di Kem Motivasi Cahaya Gemilang...

Girls : Oh my God!!! We're actually sleeping in tent?? In the jungle??

Sarra : Gosh, what a biatch.

Mia : Who are they? Tengah-tengah hutan terlolong macam langsuir.

Alisha : Melissa. Anak Dato' Zahari. Junior. Us wannabe.

Sarra : Kau kenal?

Alisha : Unfortunately, yes. Dato' Zahari pernah kerja dengan my dad. Since dapat Dato' ni, dia berhenti and buat bisnes sendiri. His wife, her mum, Datin Melly or to be exact, Meliah, sangat-sangat annoying. Datang rumah orang, sibuk nak komen fasal furniture and deco semua. Anak dia ni pun sama spesis je. Just watch. One. Two. Three. Four...

Melissa : Kak Lisha! OMG! What are you doing here? Tak sangka boleh jumpa akak dekat sini.

Alisha memandang Mia dan Sarra dengan pandangan 'I told you so'. Mia dan Sarra cuba menahan ketawa.

Alisha : Buat apa lagi dik tengah-tengah hutan ni? Camping lah! I'm so excited!

Melissa : Excited? You gotta be serious. Geli je Mel nak tidur atas tanah. Tak selesalah.

Alisha : Well, you're staying here for the next 2 weeks. Get use to it.

Melissa : Eww. How can you say that kak? Disgusting kot. And... Is that the new limited edition Coach handbag? Mama Mel nak sangat beg ni. Mana akak dapat? Kenapa akak bawa masuk hutan ni kak?

Alisha : This? Gosh, Mel. Beg ni dah lama sangat. I mean, I bought it in New York last year. Suruhlah mama Mel cari dekat New York. Beg ni tak sampai ke Malaysia.

Melissa : Really? Wow. Eh, that sparkly purple luggage tu siapa punya? Akak?

Alisha : Nope. It belongs to Mia. And the one with huge S, belongs to Sarra. Mine, yang putih with pink diamonds tu.

Melissa : Oh my! The whole M.A.S is here? Hi, kak Mia, kak Sarra.

Mia & Sarra : Hi.

Alisha : Girls, we should make over our tent. Mel, see you around. Bye.

Melissa : We're allowed to make over our tent? Can you help me?

Alisha : Just us, Mel. Now, run along.

Setelah Melissa berlalu...

Alisha : Oh, Gosh, I hate her.

Mia : Now, that's the Lisha we know. First at the camp and you're already coming back. Welcome back darl.

Sarra : Yeah. That is sooooo Alisha.

Alisha : With her, I have to be that way. Now, let's get cracking, girls!

Saturday, August 13, 2011

M.A.S Special Episode : Kem Motivasi

Beg sekolah yang dikendong dihempas ke lantai dewan. Rakan karib yang asyik berborak diterjahnya tiba-tiba. Pagi itu dingin sekali sebab baru lepas hujan. Ramai yang ke sekolah dengan baju sejuk pelbagai warna dan fesyen. Ah, mentang-mentanglah itu sekolah swasta.

Alisha : Girls!! Major hot news!! 

Mia & Sarra : What?!

Mia : You bought a new Coach handbag?

Sarra : New Charles & Keith heels?

Mia : A trip to Paris this school holiday? 

Sarra : New boyfriend? 

Alisha : No, no, no, not even close! My parents sending me off to a motivational camp this school holiday. 

Mia : A-girl-whose-dad-owns-the-school-say-what?! 

Sarra : Oh my God! 

Alisha : Yeah. I AM GOING TO A MOTIVATIONAL CAMP! You guys really need to help me. 

Mia : Can't you just say no? 

Alisha : I did but they insist. Care to join me?

Mia : Err... I don't know Lish. You know me. 

Sarra : Maybe we should try something new. I mean, it couldn't be all that bad. 

Alisha : Yeah, I hope so. You're going Ra? 

Sarra : Would love to but I'll ask my mum first. Mia? Jomlah. It could be fun. 

Mia : Let me think about it first. 

Sarra : Apahal parents kau tiba-tiba suruh pergi kem motivasi pula ni? 

Alisha : I don't know. Diorang cakap aku dah banyak berubah. Not the same Alisha anymore. Aku tak faham apa yang berubahnya. I'm just the same. 

Sarra : Aku rasa aku faham maksud parents kau. 

Mia : Yeah. Memang kau dah berubah Lisha. 

Alisha : What?! You guys too? Tell me. Apa yang berubah? 

Mia pandang Sarra. Sarra pandang Mia. Dua-dua angguk. Alisha terpinga-pinga. Mia meneguk air liur sebelum memulakan bicara. Mia dan Sarra menarik tangan Alisha dan menggenggamnya erat. 

Mia : Sha, kitorang perasan, sejak kau break up dengan Syakir, kau dah banyak sangat berubah. 

Alisha : I did not! 

Sarra : Just hear us okay? 

Alisha : Fine then. 

Mia : You actually stop hanging out with us. Setiap kali kitorang ajak kau shopping, kau selalu bagi macam-macam alasan. Result kau drop gila babi. Sedangkan we know that you're the smartest girl in school! Itu kau  kata kau tak berubah?

Alisha : Mana ada aku stop hang out dengan korang. Aku memang betul-betul busy. And about my result, soalan tu susah. 

Sarra : Oh, come on! This isn't the Lisha we know. Alisha Kaisara tak pernah kata soalan susah. Siapa kau? Apa kau dah buat dengan Lisha? Kau busy buat apa Sha? 

Alisha : Urusan family. 

Sarra : Nonsense! 

Alisha : Oh, what do you know? 

Sarra : I know that my best friend, Alisha Kaisara, is not like this. 

Mia : Sha... Janganlah marah. Sarra, relax. Apa yang Sarra cakap tu betul Sha. Kau bukan macam ni. Sejak kau break dengan Syakir, kau dah lain sangat. Kau selalu marah-marah. Bad mood tak ada sebab. We've been best friends for like forever, we know you. Apa dah jadi dengan kau Sha? Kenapa kau berubah sampai macam tu? 

Alisha : I... Didn't... Change... 

Sarra : Kau tak boleh tipu kitorang. We want the old Lisha. 

Alisha : Well, she's not coming back. 

Mia : Let's just go to the stupid motivational camp. Maybe you'll open your eyes wider. 

Alisha : Yeah, whatever you say. 

Kesudahannya tiga rakan karib itu dihantar ke Kem Motivasi Cahaya Gemilang yang diadakan di Cherating. Dua minggu mereka berada di sana. Sarra, Mia dan ibu bapa Alisha berharap dua minggu berada di kem, dapat mengembalikan Alisha yang dulu.

To be continued... 

Monday, July 18, 2011

The Story Of Us

"I used to think one day, we'd tell the story of us. How we met and the sparks flew instantly." - Taylor Swift

Hai! Aku Khalisha. Kau boleh panggil aku Khalish, Lisha, Lish, Isha, Sha, Cha. Tapi kawan-kawan baik aku panggil aku Tik. Nama manja untuk katik. Tak perlu tanya kenapa lagi lah kan? Ya, aku memang katik. Tapi rupa aku boleh tahan comelnya. Sekali aku senyum, terserlah lagi kecomelanku. Maka tergodalah para kaum Adam yang melihat. Cuma masalahnya, aku jarang sekali tersenyum.

Oh, cakap fasal kaum Adam, aku ada kisah yang tak berapa nak sedih untuk dikongsikan dengan kau. Duluuuuu.. Aku ada boyfriend. Hee. Namanya Adam Ar-Rayyan. Ah, namanya baik sekali. Berbeza sungguh dengan empunya nama. Si dia yang boleh tahan kacak tetapi berperangai menyerupai syaitan. Oh tidak, tidaklah sebegitu teruk. Dia cuma nakal. Dan malas belajar. Jika ditanya siapakah juara lompat pagar sekolah, dialah orangnya.

Walau bagaimanapun, aku tetap sayangkan dia dan cuba sedaya-upaya untuk mengubah seorang insan bernama Adam Ar-Rayyan. Dan inilah kisah bagaimana semuanya bermula...

****

"Sha, kau tahu tak, ada seorang mamat ni, aku selalu terserempak dengan dia masa nak balik sekolah. Handsome". Oh, ini kawan baik aku yang terlebih dos gedik. Namanya Sarra Izaty. Dan dia baru je sampai sekolah pagi ni. Hai, budak PMR pagi-pagi dah bergosip fasal jantan. Bukannya nak bercakap fasal pelajaran. Tapi... Tak ke pelik kalau tiba-tiba je Sarra datang pagi-pagi, cakap, "Sha, sperm tu kena berenang sampai dekat fallopian tube kan baru jumpa ovum?" Ooohh, awkward. Okay, that's not the point.

"Wah, macam ada jodoh. Siapa?" Aku bertanya dengan muka teruja. Kata lelaki handsomeeeee... Siapa yang tidak teruja? Cuba cakap? Kau? Memanglah. Kau tu jantan. Pelik jadinya kalau kau teruja tengok lelaki handsome. Atau... Kau ada masalah jantina? Err.

"Aku tak tahu nama dia. Budak baru kot. Tak pernah nampak pun sebelum ni. Form 4 rasanya". Jadi, mulai hari itu, kitorang gelarkan lelaki tersebut jodoh. Dan mulai hari tu jugalah, misi mencari lelaki handsome untuk dijadikan crush bermula. Belum pun masuk bulan 2, Sarra dah ada sampai lima crush. LIMA okay? Entah macam manalah dia nak stalk semua tu.

Masuk bulan Februari, aku dah mula panas telinga. Hari-hari dengar si Sarra cakap fasal lima orang jantan tu lepas gelak gedik-gedik. Hadoyaii. Jadi, aku pun luaskan mata memandang sana sini masa perhimpunan mencari lelaki kacak. Dan akhirnya, ada 3 orang yang dalam pemerhatian aku. Hahah. Shahrizan, Adam Ar-Rayyan dan John. Tapi aku paling gilakan si Shahrizan sebab dia pendek dan comel. Hahah.

Tak lama aku crush-crush ni. Hujung bulan dua, Adam tegur aku dekat FB. Dan ini... Adalah conversation antara aku dan dia yang aku ingat.

Adam : Nak nombor?
Aku : Buat apa?
Adam : Nak ayatlah.
Aku : =.='
Adam : Boleh tak?
Aku : Nah. 0184231523
Adam : Ni nombor aku. 013774805
Aku : Okay.
Adam : Esok tengah hari kau call aku.
Aku : Nak buat apa pulak?
Adam : Call jelah!
Aku : Tengoklah kalau aku dah bangun.
Adam : Alaa..

Lepas tu aku dah tak ingat dah kitorang cakap fasal apa. Dan esoknya, aku tidur sampai tengah hari. Dia mesej suruh call, the typical, "Hi, please call me back". Aku dengan taik mata melekat-lekat lagi, call jelah mamat tu. Dan ini pulak conversation yang aku ingat masa kitorang on the phone.

Aku : Hmm.. Kau nak apa suruh aku call ni?
Adam : Nak kau.
Aku : Hah?
Adam : Nak kau.
Aku : Apa?
Adam : Nak couple dengan kaulah bangang!

Alahai, romantiknya cara minta couple. Aku reject. Bukan sebab dia main bangang-bangang. Tapi sebab kitorang baru sangat kenal. Aku nak kenal dia dulu. Tengok sesuai ke tak dengan jiwa aku. Waahh... 2 hari kitorang asyik text je tak berhenti. Dan selepas dua hari dia minta couple lagi. Kali ini, aku terima. Cuma memberi peluang. Tak berharap pun kekal lama. Tapi... Entah macam mana hati aku boleh sayang sangat pada dia. Haih.

Hubungan aku dan dia, bertahan selama 4 bulan sahaja. Tapi 4 bulan pun, macam-macam yang kitorang dah lalui. Gaduh, jangan cakaplah berapa banyak kali. Bergurau senda, sepanjang masa. Dia sentiasa ada untuk aku. Dia sanggup datang rumah aku untuk pastikan aku tak buat kerja bodoh toreh tangan sendiri.

Tapi..

Aku terlampau bodoh tak reti bersyukur. Selalu harapkan lebih daripada dia. Sedangkan apa yang dia bagi dah cukup. Aku tak ada mesin masa macam doraemon nak patah balik masa. Aku tak boleh betulkan semuanya. Aku   cuma mampu senyum dan cuba terima hakikat. Ya, sakit. Tapi apa lagi aku boleh buat, betul tak?

Oh, kenapa break? Cukuplah korang tahu, ianya salah aku.

Dan ini... Malam kitorang break. Kali terakhir aku cakap dengan dia.

Aku : Hmm.. Okaylah. Bye.
Adam : Bye. Nie aku bagi kau last, I love you.

Ya, I love you too. Tapi aku tak mampu balas masa tu sebab.... Haih, apa lagi? Menangislah.

Aku masih sayangkan kau, Bo. Dan aku rinduuuuuuu kau sangat. Haih.

Aku tunggu kau balik.

****

Dan kini... Umur aku dah 25 tahun. Masih single mingle triangle lagi. Semuanya sebab lelaki bernama Adam Ar-Rayyan yang tak dapat diganti oleh sesiapa. Ya, ada je orang nak berkenalan dengan aku. Tapi cukup sampai berkenalan sebab aku langsung tak ada perasaan pada mereka.

****

Dan cerita di atas hanyalah rekaan semata-mata. :)

Anyway, thanks, A for a wonderful journey.

Monday, May 09, 2011

Seloka 2 Bestari 2010

Assalamualaikum pembuka bicara,
Kepada semua yang teristimewa,
Mari dengarkan satu seloka,
2 Bestari empunya cerita.

37 penghuni kelas misteri,
Punya identity yang tersendiri,
Terdapat 20 orang puteri,
17 putera selebihnya lagi.

Ustaz Khair guru kelas kami,
Subjek agama yang diajari,
Nasihat dan warning selalu diberi,
Itulah guru yang kami sanjungi.

Orangnya kurus, kering sekali,
Afiq Ariffin nama diberi,
Apabila bising, dia join sekaki,
Itulah dia monitor kami.

Assistant monitor pangkat saya,
Nur Farah Iryani empunya nama,
Selalu bertengkar dengan ketua,
Hai, huru-haralah kelas nampaknya.

Kutip duit kelas tugas diberi,
Orangnya kecil cili padi,
Rupanya tidak seiras ceti,
Itulah Rais bendahari 2 Bestari.

Iera, Liyana dan Amirah rapat sekali,
Gila-gila layan member sendiri,
Apabila gelak bergegar bumi,
Itulah dia rakan kami.

Akif, Shafik dan Azrul si loyar buruk,
Perangai tak ubah macam Pak Kaduk,
Suka buat cikgu mengamuk,
Mengata orang dia yang teruk.

Hafizah, Syuhadah dan Fatin manis orangnya,
Tak kira di mana senyum sahaja,
Apabila tersenyum nampaklah giginya,
Mereka pemalu tetapi ceria.

Raden bising orangnya,
Hasan member sebelahnya,
Qawiem pula lain ceritanya,
Kalau mengamuk habislah semuanya.

Siti Norizaty lantang suaranya,
Tapi bila gelak tak ada bunyi,
Mayang dan Aiza member dia,
Digelar BFF sejati kelas kami.

Nurliyana ni pula lain ceritanya,
Apabila disakat merah mukanya,
Amira pula pengikut setia,
Duduk bersebelahan tak kira di mana jua.

Badrul, Syamim dan Hazlan duduk bertiga,
Tak tahu nak cakap apa pasal mereka,
Afiqah (K) dan Aini lain pula,
Kalau cakap tak dengar suara.

Namanya Awang ramah sekali,
Selalu disakat member sendiri,
Suka buat lawak sudah basi,
Itulah Amirul Razin pengawas kami.

Berkaca mata namanya Afiqah,
Nampak pendiam tapi peramah,
Huda pula teman sebelah,
Nampak macam PSS berhemah???

Adleena pemalu orangnya,
Apabila ditanya senyum sahaja,
Nurin, Natasha dan Nazirah lain ceritanya,
Sikit ditanya banyak jawabnya.

Syafiq dan Shahir sehati sejiwa,
Adam tak habis dengan celotehnya,
Syafiq Rosli pula pendiam orangnya,
Lantaklah asalkan dia bahagia.

Buat guru-guru yang sempoi belaka,
Terima kasih kami ucapkan,
Suka dan duka dikongsi bersama,
Bila kami exam, tolong doakan.

Sampailah masa mengundur diri,
Sorry sebab idea dah kering,
Sesiapa yang terasa jangan sakit hati,
Gurau sahaja, tak baik touching.

Selesai juga seloka ini,
Cukup 37 nama diberi,
Moga bersama di 3 Bestari,
2 Bestari sentiasa dekat di hati.

~Thank you Nur Farah Iryani Ahmad Samsul Arifin for such a beautiful seloka. Hee. ~

Wednesday, March 16, 2011

Cengeng (Cerita Dongeng) : Hana Batrisya Chua

“Trisy! Trisy!” laung Umaira sambil berlari ke arah Batrisya yang sedang bersantai di taman mini sekolah.

“Kenapa dengan kau ini? Macam kena kejar hantu saja!” ujar Batrisya.

“Ada abang form 4 nak kenal dengan kau. Dia cakap dia suka dengan kau,” kata Umaira tercungap-cungap akibat berlari pecut dari pintu pagar utama ke belakang dewan.

“Merepeklah kau ini! Tak mungkin aku. Salah orang kut. Aku rasa dia nak kenal dengan kak Sha form 4 itu. Nama dia Batrisha juga kan? Bukannya aku. Kau sudah salah orang ini,” tingkah Batrisya.

“Betullah. Ada orang lain lagikah yang bernama Hana Batrisya Chua dalam Tingkatan 3 Bestari? Kau seorang saja, kan? Jadi, memang sahlah kau orangnya!” balas Umaira.

“Sudahlah Maira. Jom pergi dewan. Sekejap lagi perhimpunan hendak bermula,” kata Batrisya seraya menarik tangan Umaira.

*******
Kotak memori Batrisya ligat memutarkan kenangan lama. Kenangan ketika dia di alam sekolah menengah. Satu persatu kenangan yang berkaitan dengan lelaki itu bermain di minda. Terasa seperti baru semalam peristiwa itu berlaku. Detik di mana seorang lelaki bernama Amsyar wujud dalam kamus hidupnya.

“Trisy? Trisy? Are you okay?” tegur satu suara. Batrisya tersentak! Sekali gus membuatkannya kembali ke alam nyata.

“Maira! I’m totally fine,” balas Batrisya. Dia cuba mengukir senyuman seikhlas yang mungkin. Namun dia sendiri dapat rasakan betapa palsunya senyuman itu.

“Kenapa dengan kau? Sedih semacam saja. Ada masalahkah?” soal Umaira prihatin. Batrisya menggeleng laju. Ah! Tak mungkin dia akan menceritakan apa yang bermain di mindanya pada Umaira. Sekurang-kurangnya bukan sekarang.

“Trisy, aku dah kenal lama dengan kau. Ceritalah apa masalah kau. Mungkin aku boleh tolong.” Umaira cuba mengorek.

“Tak ada apa-apa. Aku cuba teringat kenangan kita masa sekolah menengah. Rindunya dengan saat itu!” Batrisya menjerit kecil dan tersenyum.

“Betul cakap kau. Tak sangka kita semua dah besar. Kau pun sudah mahu kahwin. Haih, rindunya!” Umaira turut sama mengenang memori lama.

**********
“Err..Trisy, aku terbagi nombor telefon kau pada abang form 4 itu,” kata Umaira membuka cerita pada satu petang. Kerisauan tahap lampau tampak jelas di wajahnya. Risau Batrisya akan meletup!

“What?!” jerit Batrisya. Bulat mata Batrisya memandang Umaira. Seperti hendak ditelannya Umaira yang kecil itu. “Macam mana boleh terbagi pula ini? Terbagi atau memang sudah berniat hendak bagi?” soal Batrisya menduga.

“Err... Aku memang ada niat nak bagi. Tapi tak berani. Yalah, kau mesti marah punya!” balas Umaira.

“Minggu lepas masa kau tengah sibuk tolong Mr. Vincent dengan Treasure Hunt, abang form 4 itu belanja aku makan. Aku mestilah terima. Rezeki jangan ditolak! Aku ingatkan dia saja nak habiskan duit dia. Rupa-rupanya ada udang di sebalik mee goreng!” sambung Umaira panjang lebar.

“Hmm... Okay!” ringkas saja jawapan Batrisya. Perhatiannya kembali ditumpukan kepada buku latihan yang terbentang luas di atas meja. Umaira tercengang! Batrisya tak marah? Pelik! Selalunya dia akan marah-marah.

“Kau tak marah?” soal Umaira penuh tanda tanya. Batrisya hanya menggeleng. Umaira menggaru kepala yang tidak gatal. Batrisya tersenyum lalu menutup buku latihannya dan mengemas barang-barangnya yang
berselerakkan di atas meja kecil itu.

“Aku rasa sudah sampai masa aku lupakan Zack dan teruskan hidup,” kata Batrisya seakan-akan dapat membaca apa yang menari-nari di dalam minda Umaira.

“Jadi kau tolak semua lelaki yang nak berkenalan dengan kau sebab Zack?” Umaira membuat spekulasi. Batrisya mengangguk. “Bukan sebab kau nak focus pada pelajaran?” sambung Umaira lagi. Batrisya menggeleng.

“Nanti kau suruhlah abang form 4 kau itu mesej aku. Insyaallah aku balas.” Batrisya sempat berpesan sebelum mengangkat punggungnya. Dia mula berjalan lenggang-lenggok pulang ke rumah. Senyuman manisnya setia melekat di bibir.

*******
Telefon bimbit Batrisya menyanyi minta diangkat.

“Hello!” sapa Batrisya ceria.

“Assalamualaikum,” ucap satu suara lunak di hujung talian. Sayup kedengaran suara Batrisya menjawab salam.

“Nak cari siapa ya?” soal Batrisya. Dia sememangnya tidak mengenali pemanggil tersebut.

“Batrisya,” jawab suara lunak itu pendek.

“Ya, saya. Siapa ini?” balas Batrisya.

“Erm... Saya Amsyar,” suara lunak itu memperkenalkan dirinya.

“Amsyar? Amsyar mana ya?” Tidak pernah pula Batrisya mendengar nama itu. Seingat dia, tidak ada pelajar kelasnya yang bernama Amsyar.

“Amsyar Haikal, Tingkatan 4 Maju. Umaira tak ada cerita fasal saya pada awak?” soal Amsyar lembut.

“Oh awak... Maaf. Umaira ada cerita fasal awak. Eh, bukan ada tapi selalu. Hari-hari cakap fasal awak saja. Tapi tak ada pula dia beritahu nama.”

“Habis itu? Apa yang dia panggil saya? Mr. Anonymous? Mr. Admirer?” Amsyar cuba membuat lawak. Batrisya tertawa perlahan.

“Bukanlah. Erm... Abang Form 4 atau Abang Senior saja.” Batrisya tergelak di hujung kata. Amsyar juga tergelak.

“Alah, tak glamornya nama!” balas Amsyar dalam nada merajuk. Batrisya hanya ketawa.

Mulai dari saat itu, terjalinlah satu ikatan persahabatan antara dua insan yang berbeza. Semakin hari mereka semakin rapat. Sudah seperti adik-beradik. Umpama isi dan kuku. Bagai aur dengan tebing! Melekat bak belangkas! Setiap kali rehat mereka akan makan bersama disertai Umaira. Orang tengah antara mereka mana boleh dilupakan! Setiap petang tiga orang pelajar itu akan belajar bersama-sama. Maklum saja, Batrisya dan Umaira bakal menduduki peperiksaan PMR tidak lama lagi manakala Amsyar pula akan menghadapi peperiksaan SPM pada tahun hadapan. Jadi, tentunya mereka perlu belajar bersungguh-sungguh! Setiap hujung minggu pula, mereka akan menghabiskan masa di pusat membeli-belah untuk merehatkan minda yang telah diperah dan dipaksa untuk menerima ilmu. Boleh tertekan sekiranya dua puluh empat jam menghadap buku tanpa henti!

********

Waktu berlalu dengan begitu pantas. Sudah setahun mereka berkawan. Menempuh suka dan duka bersama. Hari ini, hari ulangtahun persahabatan mereka, Amsyar mengajak Batrisya keluar bagi meraikan sambutan ini.

“Trisya, saya ada sesuatu nak tanya awak,” suara lunak Amsyar memecah kesepian yang melanda isi perut kereta Perodua Myvi miliknya.

“Apa dia?” soal Batrisya sambil memalingkan wajahnya ke arah Amsyar.

“Err... Rasanya tak sesuai tanya sekarang. Nantilah!” Amsyar menukar fikiran.

“Hmm... Okay. Tapi... Kita nak pergi ke mana ini?” soal Batrisya.

“Taman Tasik Titiwangsa nak?” cadang Amsyar. Batrisya mengangguk perlahan.

*********

“Am, apa yang awak nak tanya saya masa dalam kereta tadi?” soal Batrisya sebaik saja mereka melabuhkan punggung di atas sebuah bangku. Amsyar menarik nafas dalam-dalam sebelum membuka bicara.

“Hmm... Saya harap persahabatan kita tak akan terjejas sebab ini,” kata Amsyar. Dia tunduk merenung bumi. Batrisya sabar menanti kata-kata yang bakal keluar dari mulut Amsyar. “Hana Batrisya Chua, sudi tak awak jadi girlfriend saya?” luah Amsyar yang sedang merenung tepat anak mata Batrisya. Batrisya terdiam seketika. Perlahan-lahan bibirnya bergerak mengukir senyuman penuh makna.

“Saya rasa awak sudah tahu apa jawapan saya, Amsyar,” balas Batrisya, masih lagi tersenyum.

“Maksud awak, awak sudi?” soal Amsyar. Batrisya mengangguk yakin. Amsyar tersengih. Spontan dia memeluk erat Batrisya.

“I love you, Hana Batrisya Chua,” bisik Amsyar ke telinga Batrisya yang erat dalam dakapannya. Batrisya hanya mampu tersenyum. Dia masih belum bersedia untuk mengucapkan kalimah keramat itu.

*********

“Saya rasa lebih baik kita putus,” kata Amsyar pada satu petang. Lemah segala tulang dan sendi Batrisya mendengar kata-kata itu. Dia cuba melawan air mata yang mahu tumpah. Batrisya mencari kekuatan untuk terus berada di situ dan cuba selesaikan dengan cara baik. Tak perlulah mereka bermusuhan.

“Kenapa?” Akhirnya Batrisya berjaya menggagahkan diri menyuarakan soalan yang bermain di mindanya.

“Saya bosan dengan perangai awak yang cemburu tak bertempat. Saya bukan playboy. Tapi awak tak percaya pada saya. Awak lagi percayakan orang luar daripada saya. Awak langsung tak nak dengar penjelasan saya. Apa makna sesebuah hubungan itu kalau tak ada kepercayaan? Lebih baiklah kita putus daripada terus menyakitkan hati sesama sendiri,” balas Amsyar panjang lebar.

“Am, kita tak perlu putus. Saya boleh berubah. Tolong bagi saya satu lagi peluang,” ujar Batrisya separuh merayu.

“Maaf, Batrisya. Semuanya sudah terlambat. Hati saya sudah tertutup untuk awak.”

“Okay. Terima kasih.” Pendek saja jawapan Batrisya. Tanpa membuang masa, Batrisya terus mengorak langkah berlalu dari situ. Laju sekali derap kakinya. Entah ke mana hala tujunya, dia sendiri tidak pasti. Apa yang pasti, dia perlu beredar dari situ dengan segera.

**********

Beberapa bulan berlalu. Batrisya masih belum dapat melupakan Amsyar. Batrisya hanya pura-pura gembira di hadapan rakan-rakannya. Gelak ketawa dan senyuman Batrisya terlampau palsu. Tetapi dia siapa yang perasan akan senyuman plastik itu.

Amsyar adalah cinta pertamanya. Jadi tentulah sukar untuk melupakannya. Ya, penangan cinta pertama memang hebat! Hampir setiap malam Batrisya menangis teringat akan Amsyar. Tangisan yang sangat perlahan dan hanya boleh didengari oleh teman tidur Batrisya, Bearie.

*******

Satu hari, Batrisya terserempak dengan Amsyar di sebuah kompleks membeli-belah. Ketika itu Amsyar bersama seorang perempuan. Mesra sekali gelagat mereka. Saat itu, Batrisya tahu. Sudah sampai masanya untuk dia teruskan hidup. Sekiranya Amsyar boleh bersuka ria bersama perempuan lain, mengapa tidak dia? Batrisya mengambil keputusan untuk membuang jauh-jauh nama Amsyar dari kamus hidupnya.

Berkat bantuan Umaira, Batrisya berkenalan lagi dengan seorang lelaki. Lelaki tersebut ialah abang angkat kepada Umaira, Airil. Pada mulanya, sukar bagi Batrisya untuk menyayangi Airil kerana dia takut ditinggalkan lagi. Tetapi selepas beberapa kali Batrisya menguji Airil, dia yakin bahawa Airil adalah orang yang ditunggunya selama ini.

*********

Pada hari ulang tahun pertama Batrisya dan Airil, Amsyar tiba-tiba memunculkan diri. “Batrisya, maafkan saya. Saya sebenarnya tak boleh hidup tanpa awak. Kembalilah pada saya Trisya. Saya sayangkan awak,” luah Amsyar tanpa segan-silu.

“Maaf. Tetapi semuanya sudah terlambat Amsyar. Pintu hati saya sudah tertutup untuk awak. Tempat awak sudah diisi oleh orang lain. Jujur saya katakan, saya masih sayangkan awak. Tetapi saya lebih cintakan Airil. Baliklah Amsyar. Saya tak perlukan awak lagi. Teruskanlah hidup awak,” balas Batrisya sebelum mengajak Airil beredar dari situ.

********

“Trisy, pengantin lelaki sudah sampai!” jeritan Umaira menyedarkannya dari lamunan. Batrisya tersenyum. Hari ini hari bahagianya. Hari ini dia akan bergelar isteri orang. Jelas tampak seri pengantin di wajahnya.

“Trisy, kau menangiskah?” soal Umaira yang tiba-tiba muncul di hadapan Batrisya.

“Tak adalah,” nafi Batrisya.

“Habis? Kenapa mata kau berair?”

“Erm.. Aku teringat cerita lama.”

“Sudahlah. Whatever happened in the past, stays forever in the past. Ingat itu!” Dua sahabat karib itu berpelukan.

Sungguh, ramai yang membantah hubungan Batrisya dan Airil. Batrisya yang cantik dan kaya tidak sesuai dengan Airil yang langsung tidak ada rupa dan harta. Tetapi pada Batrisya, dia jatuh cinta bukan kerana harta tetapi perwatakan dan sikap Airil. Batrisya yakin, keputusannya menerima lamaran Airil adalah keputusan yang terbaik.

Sekian.

P/S : I wrote this last year when I was with Encik Abang. Hahah.

Saturday, February 19, 2011

PMR English Essay - Person That I Admire

Okay, shut up. I was 12. =.='
Ain Maisarah Dalimat is a very succesful and popular yet talented young novelist. She is a 28 years old lady who lives in a condominium at Taman Danau Desa which she bought with the royalty she received from her previous novels. 

This gorgeous and fashionable novelist first started writing seriously in the year 2007 and her very first novel entitled 'Aku Mahu Popular' is still a hit until today. Ain Maisarah is also a founder of a Sekolah Sri Bangsar, an online school where her fans gather, find new friends and even improve their writing skills. 

Ain Maisarah originally studied Teaching English as Second Language (TESL) during her university days. However, after she graduated, she got married and her husband encourage her to write novels after accidently discovering her talent. 

At first, her family did not approve her change of career but after seeing her achievement one after another they become her biggest supporters. This has inspire me to be like her. I am also have interest in language, especially English and at the same time I also like to write stories. 

I really want to be like Ain Maisarah. To be both educated and successful in doing things she like most. She is my idol! 

- 239 words -

P/S : Psstt... Kak Ain, kalau nak cari penulis remaja, SILA AMBIL SAYA.  =)

Friday, February 11, 2011

The M.A.S - Special Episode "Reunion (Alisha's Story)"

Sabtu. Setelah berfikir dan melihat jadual, akhirnya Alisha pergi juga ke majlis reunion itu. Alisha mengenakan gaun paras lutut berwarna merah jambu yang dihiasi dengan riben hitam di bahagian pinggang. Alisha memadankan gaun itu dengan kasut tumit tinggi berplatform yang juga berwarna merah jambu. Rambut lurusnya yang melepasi paras bahu dibiarkan lepas. Solekannya pula nipis saja. Di tangannya, sebuah beg 'clutch' dibimbit.

Saat Alisha melangkah masuk ke dalam dewan tarian itu, semua mata memandangnya. Berpuluh-puluh pasang mata menumpukan sepenuh perhatian terhadapnya. Bibir Alisha mengukir senyuman. Pasti mereka terkejut melihat kehadirannya. Hampir 30 saat seisi dewan senyap dan memandangnya. Suara orang berdehem menerusi corong pembesar suara memecahkan kesunyian yang tiba-tiba melanda.

Qayyum : Ladies and gentlemen, please welcome our special guest for tonight's event, Alisha Kaisara Tan Sri Zaid! 

Serentak dengan pengumuman Qayyum itu, semua orang yang berada di dalam dewan itu mula bercakap dan berbisik sesama sendiri. Ibarat bunyi lebah menghurungi sarang. Buzz buzz buzz. Alisha berjalan menghampiri Qayyum yang berada di meja berdekatan dengan pentas. Di samping Qayyum, berdiri seorang wanita anggun. Pasti itu isterinya.

Alisha : Hey, babe. 

Qayyum : Yo! You made it!

Alisha : Yeah. Last minute decision. Where's the others?

Qayyum : Others as in Sarra and Mia? 

Alisha : And Ariq. 

Qayyum : Pergi ambil makanan. Kau pergilah ambil makanan dulu. Then we'll GG. 

Alisha : It's okay. Aku nak duduk dulu. 

Beberapa minit kemudian...

Sarra : Eh, Qay, siapa ini?

Mia : Yeah. I thought this table is just for us. 

Alisha : Wah, wah, aku tahulah aku dah lama tak balik Malaysia. Sampai hati kau orang tak kenal aku. 

Mia : Lisha?

Alisha : Of course, babe. Who else?

Sarra : Oh my God! We missed you so much!  

Ketiga-tiga sahabat yang sudah lama terpisah itu berpelukan dan menjerit-jerit. Meskipun sudah berumur 27 tahun, aura kegedikan mereka tidak pernah berkurangan. Apabila sudah penat melompat dan hilang suara menjerit, mereka berhenti. 

Sarra : How are you, babe?

Alisha : Just fine. 

Sarra : Kau datang seorang saja?

Alisha : Yes. Kau? 

Sarra : With my fiancĂ©e.

Sarra memuncungkan mulutnya ke arah lelaki di sebelahnya. Alisha mengalihkan pandangannya. Serta-merta air muka Alisha berubah. Zafiq? Namun, Alisha sedaya upaya menepek senyuman palsu di wajahnya. 

Alisha : Oh. Congratulations. Bila kau orang bertunang?

Sarra : A few months ago. 

Alisha : Oh. How about you, Mia? Engaged or married?

Mia : Happily married. 

Alisha : Congratulations to you too. Haih, nampaknya aku seorang sajalah yang masih tak laku. 

Mia : You're single? 

Alisha : Sangat. Haha. 

Mia : Gosh! Biar betul?

Alisha : Very true. I had a boyfriend and we're almost got engaged but he cheated. So yeah, I'm single up till now. 

Mia : Oh, poor you, babe. 

Alisha : Nah, it's okay. I'm fine. 

*****
Di satu sudut...

Zafiq : Adik, bila masa pula kita bertunang?

Sarra : Alah, adik saja nak tengok apa reaksi Alisha. Nampaknya dia dah betul-betul lupakan abang. Baguslah. 

Zafiq : Kenapa pula bagus?

Sarra : Adalah. Hehe. 

~ Benarkah Alisha sudah melupakan Zafiq? ~

Thursday, February 10, 2011

The M.A.S - Special Episode "12 Years Later (Alisha's Story)"

12 tahun berlalu. Mia, Alisha dan Sarra sudah pun berumur 27 tahun. M.A.S terpisah dan Masked Girls dibubarkan semasa mereka menginjak ke tingkatan 4. Mia bertukar sekolah, Alisha berpindah ke London sejurus selepas tamat PMR dan Sarra pula mendapat tawaran ke sekolah berasrama penuh. Semenjak itu, persahabatan mereka mula renggang dek kerana kesibukan masing-masing.

Kini sudah 12 tahun menginjak pergi. Alisha mengambil keputusan untuk pulang ke Malaysia. Sudah lama kakinya tidak menjejaki bumi Malaysia. Pesawat yang dinaiki Alisha selamat mendarat di KLIA tepat jam 12 tengah hari. Keluar sahaja dari KLIA, Pak Li sudah menanti di pintu masuk. Lelaki separuh abad itu masih setia berkhidmat kepada keluarga Tan Sri Zaid.

Sampai saja di rumah, Alisha terus menghempaskan badannya ke atas katil. Tidak sampai 10 minit, dia sudah hanyut dibuai mimpi. Alisha benar-benar keletihan. Alisha tidur tanpa menukar baju, membersihkan solekan wajahnya dan mengemaskan beg. Lena Alisha terganggu apabila jam locengnya berbunyi.

Jam sudah menunjukkan pukul 4 petang. Alisha turun dari katilnya lalu pergi ke bilik air untuk menyegarkan badan. Usai mandi, Alisha segera bersiap untuk ke Pavilion. Dia mahu mengisi perutnya yang sudah berkeroncong hebat. Kak Warmi sudah pulang ke kampung, jadi tidak ada orang yang akan memasak untuknya. Hendak memasak pun, kabinet dapur rumah agam itu kosong kerana sudah lama tidak berpenghuni.

Selepas makan, Alisha membuat keputusan untuk berjalan-jalan cuci mata di sekitar Pavilion. Tidak banyak yang berubah. Semuanya masih sama. Cuma ada beberapa kedai baru yang dibuka. Alisha teringat akan zaman remajanya bersama Masked Girls tatkala melihat butik Coach. Dia tersenyum sendirian apabila kotak memorinya memainkan kenangan lama.

Tiba-tiba...

Stranger : Lisha? Is that you?

Alisha : Pardon?

Stranger : Are you Alisha Kaisara Tan Sri Zaid?

Alisha : Yes, I am. You are...?

Stranger : Hey, it's me, Qayyum.

Alisha : Qayyum? As in Qayyum Azman?

Qayyum : Yes, babe.

Alisha : Oh my God, babe! Gemuknya kau! Serius tak kenal. It's been a long time. How's life?

Qayyum : Biasalah. Orang dah bahagia, beginilah rupa. You sound a lot like British, Lisha.

Alisha : Nama pun duduk London, mestilah terikut slang di sana. What do you mean by 'orang dah bahagia'?

Qayyum : I'm happily married now, FYI.

Alisha : Gosh! Seriously? When? With who?

Qayyum : Itulah kau. Sudah lama tidak balik Malaysia sampai kawan sendiri kahwin pun tidak tahu. Haha. Two years back. Remember our junior Syakilla?

Alisha : Haha. Sorry. Ada masalah sikit dekat sana. Which Syakilla? Can't recall.

Qayyum : Alah, Syakilla yang anak dato' itu.

Alisha : Oh, satu geng dengan Hana dan Farha?

Qayyum : Precisely.

Alisha : What about her?

Qayyum : My beloved wife.

Alisha : Oh my God! This is like the greatest gossip ever. Sorry I'm not there to GG together. Kahwin juga kau dengan dia. Haha.

Qayyum : Jodoh. Kau? What's you current relationship status?

Alisha : Still single and very available. Orang tak laku, biasalah.

Qayyum : Memang pun.

Alisha : Siallah kau.

Qayyum : Eh, gotta go. We'll catch up later. By the way, jemputlah datang reunion budak-budak sekolah kita hari Sabtu nanti.

Alisha : InsyaAllah. What time and place?

Qayyum : Starts at 7. The Gardens Hotel.

Alisha : Oh, just don't tell anyone I'm here, okay? Kau itu dahlah kaki GG.

Qayyum : Yes, mam. Adios, babe.

Alisha : Bye.

Friday, January 28, 2011

Karangan Peribahasa PMR : Ada UMNO, Ada PAS. Ada hari, boleh balas!

Jeritan di sana. Hilai tawa di sini. Suara manusia berbual di mana-mana. Riuhnya Tingkatan 3 Baik Punya mengalahkan pasar ikan yang sedang mengadakan Jualan Akhir Tahun. Beberapa kelompok kecil dapat dilihat di dalam kelas itu. Masing-masing duduk di dalam kumpulan mereka. Berborak, bergosip dan bergurau senda.

Pengumuman ketua kelas, Afique Aryyfine sebentar tadi membuatkan mereka jadi hiper tahap kronik. Afique memberitahu anak-anak buahnya bahawa guru Bahasa Sepanyol mereka, Puan Ferra Ivyani akan masuk lambat. Semua bersorak kesukaan. Nampak benar yang mereka tidak menyukai guru mereka yang seorang itu.

Saat yang lain sibuk berceloteh mengenai pelajaran, senior kacak dan  macam-macam lagi, Ayiza Fericia dan CT Norish Zaty lebih enak melayan lena mereka. Mereka benar-benar kepenatan. Mana tidaknya, pagi tadi, semasa Pendidikan Jasmani, mereka dikerah berlari ke sana ke mari. Huh, penat! Sakit kaki dibuatnya!

Sedang enak mereka melentokkan kepala ke atas meja, mereka dikacau oleh dua ekor makhluk tak guna, Afique dan Carwiyem. Dua orang jejaka kaki bergosip ini mengajak Ayiza dan Norish bergosip namun tidak dilayan. Norish yang terkenal dengan sifat malasnya itu, malas mahu membuka mula. Ayiza pula lebih kepada terasa hati dengan Afique dan Carmiyem. Jadi, dia malas mahu berbicara dengan mereka. Sakit hatinya masih berbekas.

Keseronokkan dan keriuhan pelajar Tingkatan 3 Baik Punya tidak berkekalan. Hilang taring mereka saat Puan Ferra Ivyani melangkah masuk ke dalam kelas itu. Suara yang lantang bercakap tadi kini diam seribu bahasa. Mereka yang sibuk bergurau senda dan tak boleh duduk diam ibarat bontot digenyeh dengan cili, kini duduk tegak di kerusi masing-masing.

Pembelajaran Bahasa Sepanyol pada hari itu, berjalan seperti biasa. Muram. Semua pelajar monyok. Tidak ada satu orang pun yang bersuara. Semua seolah-olah hilang keupayaan untuk bercakap. Apabila Puan Ferra Ivyani bertanya pun, semua diam. Sehingga Puan Ferra terpaksa menjawab soalannya sendiri.

Akhirnya, Puan Ferra Ivyani mengalah. Dia menyuruh pelajar-pelajar Tingkatan 3 Baik Punya membuat latihan yang terdapat di dalam buku teks Bahasa Sepanyol mereka. Semua pelajar akur. Mereka membuat latihan-latihan tersebut tanpa banyak bunyi. Suasana Tingkatan 3 Baik Punya yang riuh rendah sebentar tadi, senyap sunyi umpama tanah perkuburan.

“Saya nak pinjam kelas kamu untuk buat kelas tambahan 5 Polan, boleh? Setiap hari Sabtu saja. Kalau boleh, saya nak pinjam kunci kelas kamu dan nanti saya akan buat salinan kunci untuk diri saya sendiri,” kata Puan Ferra. Semua pelajar 3 Baik Punya mula berbisik sesame sendiri. Mereka teragak-agak mahu membenarkan ataupun tidak.

Bincang punya bincang, akhirnya, mereka sepakat untuk tidak membenarkan Puan Ferra menggunakan kelas mereka kerana bimbang ada barang yang hilang. Mereka lebih risau buku teks yang ditinggalkan di bawah meja akan dirampas sebenarnya.

“Tak apa. Ada UMNO, ada PAS. Ada hari, saya balas!” ujar Puan Ferra Ivyani, bengang. Pelajar Tingkatan 3 Baik Punya meneguk air liur. Ada juga yang membuat tidak endah seperti Ayiza dan Norish. Ada juga yang berkata mahu menjahanamkan kereta Puan Ferra. Ada juga yang diselubungi... Rasa bersalah. Apa yang akan terjadi kepada pelajar Tingkatan 3 Baik Punya?

- 484 patah perkataan 

Korang sambung sendiri. Hahah.