Saturday, August 13, 2011

M.A.S Special Episode : Kem Motivasi

Beg sekolah yang dikendong dihempas ke lantai dewan. Rakan karib yang asyik berborak diterjahnya tiba-tiba. Pagi itu dingin sekali sebab baru lepas hujan. Ramai yang ke sekolah dengan baju sejuk pelbagai warna dan fesyen. Ah, mentang-mentanglah itu sekolah swasta.

Alisha : Girls!! Major hot news!! 

Mia & Sarra : What?!

Mia : You bought a new Coach handbag?

Sarra : New Charles & Keith heels?

Mia : A trip to Paris this school holiday? 

Sarra : New boyfriend? 

Alisha : No, no, no, not even close! My parents sending me off to a motivational camp this school holiday. 

Mia : A-girl-whose-dad-owns-the-school-say-what?! 

Sarra : Oh my God! 

Alisha : Yeah. I AM GOING TO A MOTIVATIONAL CAMP! You guys really need to help me. 

Mia : Can't you just say no? 

Alisha : I did but they insist. Care to join me?

Mia : Err... I don't know Lish. You know me. 

Sarra : Maybe we should try something new. I mean, it couldn't be all that bad. 

Alisha : Yeah, I hope so. You're going Ra? 

Sarra : Would love to but I'll ask my mum first. Mia? Jomlah. It could be fun. 

Mia : Let me think about it first. 

Sarra : Apahal parents kau tiba-tiba suruh pergi kem motivasi pula ni? 

Alisha : I don't know. Diorang cakap aku dah banyak berubah. Not the same Alisha anymore. Aku tak faham apa yang berubahnya. I'm just the same. 

Sarra : Aku rasa aku faham maksud parents kau. 

Mia : Yeah. Memang kau dah berubah Lisha. 

Alisha : What?! You guys too? Tell me. Apa yang berubah? 

Mia pandang Sarra. Sarra pandang Mia. Dua-dua angguk. Alisha terpinga-pinga. Mia meneguk air liur sebelum memulakan bicara. Mia dan Sarra menarik tangan Alisha dan menggenggamnya erat. 

Mia : Sha, kitorang perasan, sejak kau break up dengan Syakir, kau dah banyak sangat berubah. 

Alisha : I did not! 

Sarra : Just hear us okay? 

Alisha : Fine then. 

Mia : You actually stop hanging out with us. Setiap kali kitorang ajak kau shopping, kau selalu bagi macam-macam alasan. Result kau drop gila babi. Sedangkan we know that you're the smartest girl in school! Itu kau  kata kau tak berubah?

Alisha : Mana ada aku stop hang out dengan korang. Aku memang betul-betul busy. And about my result, soalan tu susah. 

Sarra : Oh, come on! This isn't the Lisha we know. Alisha Kaisara tak pernah kata soalan susah. Siapa kau? Apa kau dah buat dengan Lisha? Kau busy buat apa Sha? 

Alisha : Urusan family. 

Sarra : Nonsense! 

Alisha : Oh, what do you know? 

Sarra : I know that my best friend, Alisha Kaisara, is not like this. 

Mia : Sha... Janganlah marah. Sarra, relax. Apa yang Sarra cakap tu betul Sha. Kau bukan macam ni. Sejak kau break dengan Syakir, kau dah lain sangat. Kau selalu marah-marah. Bad mood tak ada sebab. We've been best friends for like forever, we know you. Apa dah jadi dengan kau Sha? Kenapa kau berubah sampai macam tu? 

Alisha : I... Didn't... Change... 

Sarra : Kau tak boleh tipu kitorang. We want the old Lisha. 

Alisha : Well, she's not coming back. 

Mia : Let's just go to the stupid motivational camp. Maybe you'll open your eyes wider. 

Alisha : Yeah, whatever you say. 

Kesudahannya tiga rakan karib itu dihantar ke Kem Motivasi Cahaya Gemilang yang diadakan di Cherating. Dua minggu mereka berada di sana. Sarra, Mia dan ibu bapa Alisha berharap dua minggu berada di kem, dapat mengembalikan Alisha yang dulu.

To be continued... 

No comments: