Saturday, February 19, 2011

PMR English Essay - Person That I Admire

Okay, shut up. I was 12. =.='
Ain Maisarah Dalimat is a very succesful and popular yet talented young novelist. She is a 28 years old lady who lives in a condominium at Taman Danau Desa which she bought with the royalty she received from her previous novels. 

This gorgeous and fashionable novelist first started writing seriously in the year 2007 and her very first novel entitled 'Aku Mahu Popular' is still a hit until today. Ain Maisarah is also a founder of a Sekolah Sri Bangsar, an online school where her fans gather, find new friends and even improve their writing skills. 

Ain Maisarah originally studied Teaching English as Second Language (TESL) during her university days. However, after she graduated, she got married and her husband encourage her to write novels after accidently discovering her talent. 

At first, her family did not approve her change of career but after seeing her achievement one after another they become her biggest supporters. This has inspire me to be like her. I am also have interest in language, especially English and at the same time I also like to write stories. 

I really want to be like Ain Maisarah. To be both educated and successful in doing things she like most. She is my idol! 

- 239 words -

P/S : Psstt... Kak Ain, kalau nak cari penulis remaja, SILA AMBIL SAYA.  =)

Friday, February 11, 2011

The M.A.S - Special Episode "Reunion (Alisha's Story)"

Sabtu. Setelah berfikir dan melihat jadual, akhirnya Alisha pergi juga ke majlis reunion itu. Alisha mengenakan gaun paras lutut berwarna merah jambu yang dihiasi dengan riben hitam di bahagian pinggang. Alisha memadankan gaun itu dengan kasut tumit tinggi berplatform yang juga berwarna merah jambu. Rambut lurusnya yang melepasi paras bahu dibiarkan lepas. Solekannya pula nipis saja. Di tangannya, sebuah beg 'clutch' dibimbit.

Saat Alisha melangkah masuk ke dalam dewan tarian itu, semua mata memandangnya. Berpuluh-puluh pasang mata menumpukan sepenuh perhatian terhadapnya. Bibir Alisha mengukir senyuman. Pasti mereka terkejut melihat kehadirannya. Hampir 30 saat seisi dewan senyap dan memandangnya. Suara orang berdehem menerusi corong pembesar suara memecahkan kesunyian yang tiba-tiba melanda.

Qayyum : Ladies and gentlemen, please welcome our special guest for tonight's event, Alisha Kaisara Tan Sri Zaid! 

Serentak dengan pengumuman Qayyum itu, semua orang yang berada di dalam dewan itu mula bercakap dan berbisik sesama sendiri. Ibarat bunyi lebah menghurungi sarang. Buzz buzz buzz. Alisha berjalan menghampiri Qayyum yang berada di meja berdekatan dengan pentas. Di samping Qayyum, berdiri seorang wanita anggun. Pasti itu isterinya.

Alisha : Hey, babe. 

Qayyum : Yo! You made it!

Alisha : Yeah. Last minute decision. Where's the others?

Qayyum : Others as in Sarra and Mia? 

Alisha : And Ariq. 

Qayyum : Pergi ambil makanan. Kau pergilah ambil makanan dulu. Then we'll GG. 

Alisha : It's okay. Aku nak duduk dulu. 

Beberapa minit kemudian...

Sarra : Eh, Qay, siapa ini?

Mia : Yeah. I thought this table is just for us. 

Alisha : Wah, wah, aku tahulah aku dah lama tak balik Malaysia. Sampai hati kau orang tak kenal aku. 

Mia : Lisha?

Alisha : Of course, babe. Who else?

Sarra : Oh my God! We missed you so much!  

Ketiga-tiga sahabat yang sudah lama terpisah itu berpelukan dan menjerit-jerit. Meskipun sudah berumur 27 tahun, aura kegedikan mereka tidak pernah berkurangan. Apabila sudah penat melompat dan hilang suara menjerit, mereka berhenti. 

Sarra : How are you, babe?

Alisha : Just fine. 

Sarra : Kau datang seorang saja?

Alisha : Yes. Kau? 

Sarra : With my fiancĂ©e.

Sarra memuncungkan mulutnya ke arah lelaki di sebelahnya. Alisha mengalihkan pandangannya. Serta-merta air muka Alisha berubah. Zafiq? Namun, Alisha sedaya upaya menepek senyuman palsu di wajahnya. 

Alisha : Oh. Congratulations. Bila kau orang bertunang?

Sarra : A few months ago. 

Alisha : Oh. How about you, Mia? Engaged or married?

Mia : Happily married. 

Alisha : Congratulations to you too. Haih, nampaknya aku seorang sajalah yang masih tak laku. 

Mia : You're single? 

Alisha : Sangat. Haha. 

Mia : Gosh! Biar betul?

Alisha : Very true. I had a boyfriend and we're almost got engaged but he cheated. So yeah, I'm single up till now. 

Mia : Oh, poor you, babe. 

Alisha : Nah, it's okay. I'm fine. 

*****
Di satu sudut...

Zafiq : Adik, bila masa pula kita bertunang?

Sarra : Alah, adik saja nak tengok apa reaksi Alisha. Nampaknya dia dah betul-betul lupakan abang. Baguslah. 

Zafiq : Kenapa pula bagus?

Sarra : Adalah. Hehe. 

~ Benarkah Alisha sudah melupakan Zafiq? ~

Thursday, February 10, 2011

The M.A.S - Special Episode "12 Years Later (Alisha's Story)"

12 tahun berlalu. Mia, Alisha dan Sarra sudah pun berumur 27 tahun. M.A.S terpisah dan Masked Girls dibubarkan semasa mereka menginjak ke tingkatan 4. Mia bertukar sekolah, Alisha berpindah ke London sejurus selepas tamat PMR dan Sarra pula mendapat tawaran ke sekolah berasrama penuh. Semenjak itu, persahabatan mereka mula renggang dek kerana kesibukan masing-masing.

Kini sudah 12 tahun menginjak pergi. Alisha mengambil keputusan untuk pulang ke Malaysia. Sudah lama kakinya tidak menjejaki bumi Malaysia. Pesawat yang dinaiki Alisha selamat mendarat di KLIA tepat jam 12 tengah hari. Keluar sahaja dari KLIA, Pak Li sudah menanti di pintu masuk. Lelaki separuh abad itu masih setia berkhidmat kepada keluarga Tan Sri Zaid.

Sampai saja di rumah, Alisha terus menghempaskan badannya ke atas katil. Tidak sampai 10 minit, dia sudah hanyut dibuai mimpi. Alisha benar-benar keletihan. Alisha tidur tanpa menukar baju, membersihkan solekan wajahnya dan mengemaskan beg. Lena Alisha terganggu apabila jam locengnya berbunyi.

Jam sudah menunjukkan pukul 4 petang. Alisha turun dari katilnya lalu pergi ke bilik air untuk menyegarkan badan. Usai mandi, Alisha segera bersiap untuk ke Pavilion. Dia mahu mengisi perutnya yang sudah berkeroncong hebat. Kak Warmi sudah pulang ke kampung, jadi tidak ada orang yang akan memasak untuknya. Hendak memasak pun, kabinet dapur rumah agam itu kosong kerana sudah lama tidak berpenghuni.

Selepas makan, Alisha membuat keputusan untuk berjalan-jalan cuci mata di sekitar Pavilion. Tidak banyak yang berubah. Semuanya masih sama. Cuma ada beberapa kedai baru yang dibuka. Alisha teringat akan zaman remajanya bersama Masked Girls tatkala melihat butik Coach. Dia tersenyum sendirian apabila kotak memorinya memainkan kenangan lama.

Tiba-tiba...

Stranger : Lisha? Is that you?

Alisha : Pardon?

Stranger : Are you Alisha Kaisara Tan Sri Zaid?

Alisha : Yes, I am. You are...?

Stranger : Hey, it's me, Qayyum.

Alisha : Qayyum? As in Qayyum Azman?

Qayyum : Yes, babe.

Alisha : Oh my God, babe! Gemuknya kau! Serius tak kenal. It's been a long time. How's life?

Qayyum : Biasalah. Orang dah bahagia, beginilah rupa. You sound a lot like British, Lisha.

Alisha : Nama pun duduk London, mestilah terikut slang di sana. What do you mean by 'orang dah bahagia'?

Qayyum : I'm happily married now, FYI.

Alisha : Gosh! Seriously? When? With who?

Qayyum : Itulah kau. Sudah lama tidak balik Malaysia sampai kawan sendiri kahwin pun tidak tahu. Haha. Two years back. Remember our junior Syakilla?

Alisha : Haha. Sorry. Ada masalah sikit dekat sana. Which Syakilla? Can't recall.

Qayyum : Alah, Syakilla yang anak dato' itu.

Alisha : Oh, satu geng dengan Hana dan Farha?

Qayyum : Precisely.

Alisha : What about her?

Qayyum : My beloved wife.

Alisha : Oh my God! This is like the greatest gossip ever. Sorry I'm not there to GG together. Kahwin juga kau dengan dia. Haha.

Qayyum : Jodoh. Kau? What's you current relationship status?

Alisha : Still single and very available. Orang tak laku, biasalah.

Qayyum : Memang pun.

Alisha : Siallah kau.

Qayyum : Eh, gotta go. We'll catch up later. By the way, jemputlah datang reunion budak-budak sekolah kita hari Sabtu nanti.

Alisha : InsyaAllah. What time and place?

Qayyum : Starts at 7. The Gardens Hotel.

Alisha : Oh, just don't tell anyone I'm here, okay? Kau itu dahlah kaki GG.

Qayyum : Yes, mam. Adios, babe.

Alisha : Bye.