Friday, July 21, 2017

NEW BLOG

Created a new blog yet again.

Head on over to aizafrsh.blogspot.my to see what I had to say!

Tuesday, March 13, 2012

Alkisah Qalisha dan Rakan-Rakan

Howdy, creatures! Dah lama kan tak ada short stories? Well... Ni ada satu yang aku dah lama simpan. Enjoy!

Keluarga Encik Malik sedang menikmati hidangan makan malam yang enak dimasak oleh Kak Yati, pembantu rumah dari Indonesia.

Encik Malik : Isha, papa have something to tell you.

Qalisha : What?

Encik Malik : Papa ada sorang kawan ni. Kitorang memang rapat sangat. Papa kenal dia dari papa sekolah rendah lagi. Masa kami sekolah menengah, kami pernah buat janji yang satu hari nanti bila kami dah ada anak, kami nak satukan anak kami.

Qalisha : Then? Apa kena mengena dengan Isha?

Encik Malik : Papa ingat janji tu dah dilupakan. Almaklumlah, zaman gila-gila dulu. Lagipun kawan papa tu dah lama tak balik Malaysia. Tapi.... Hari tu papa jumpa dia dan dia masih ingat lagi janji tu. Kebetulan pula dia anak lelaki sebaya dengan Isha.

Qalisha : Pa... Papa cakap apa ni? Jangan cakap papa nak Isha kahwin dengan mamat tu? Isha baru 16 tahun, pa.

Encik Malik : Ish, taklah....

Qalisha : Huh, nasib baik. Ingat papa buang tebiat tadi nak suruh Isha kahwin sekarang.

Encik Malik : Korang bertunang je dulu. Nanti cukup 18 baru kahwin. Esok keluarga diorang datang masuk meminang.

Qalisha : WHAT?! Papa jangan berguraulah benda ni. Apa ni pa? Gurau pun agak-agaklah.

Encik Malik : I'm serious, Isha.

Qalisha : Pa.... Isha dah ada boyfriend kan? You know that. How could you do this to me?

Encik Malik : Budak rempit tu? Tak payahlah Isha. Papa tak nak Isha berkawan dengan dia lagi. Bukannya baik pun budak tu.

Qalisha : You don't know him, pa. Macamlah anak kawan papa tu baik sangat. I'm off to bed. Night. Assalamualaikum pa, mama.


Qalisha bangun meninggalkan meja makan. Derap kakinya laju menuju ke bilik tidurnya. Dia mahu segera berseorangan. Dia masih belum dapat menerima berita yang baru diketahuinya. Dia? Tunang orang pada umur 16 tahun? Adakah dia yang gila atau papa yang gila?

Siapalah gerangan tunangnya itu agakanya? Berapakah umur dia? Kacakkah orangnya?  Baikkah dia? Bagaimana dia hendak menerangkan duduk perkara kepada Arif? Qalisha akhirnya tertidur dengan pelbagai persoalan yang tiada jawapan bermain di mindanya. Kepalanya pening. Hatinya kuat memberontak.

Tidur Qalisha terganggu di tengah malam apabila telefon bimbitnya berbunyi. Dia membuka sedikit matanya dan melihat nama Arif tertera pada skrin telefon. Segera dia menjawab panggilan tersebut walaupun rasa mengantuk menebal dan matanya langsung tidak mahu celik. 

Arif : Awak, saya mintak maaf sangat-sangat dekat awak. 

Qalisha : Raya lambat lagilah sayang. Kenapa dengan awak ni? 

Arif : Saya... Saya sayangkan ex-girlfriend saya lagi. Saya mintak maaf sangat-sangat eh awak? Kita masih lagi boleh jadi kawan. 

Qalisha : Tepat pada masanya. Tak apalah awak. Saya pun memang kena break dengan awak. Papa saya suruh. Terima kasih. Bye. 

Qalisha segera menamatkan panggilan tersebut dan mematikan telefon bimbitnya. Dia kembali nyenyak tidak lama kemudian.

****

Pagi itu Qalisha ke sekolah dengan muka serba monyok. Dia yang selalunya bermulut becok  tiba-tiba senyap sunyi pada hari itu. Rakannya, Sarra perasan akan perubahan Qalisha. 

Sarra : Aik, Sha? Senyap je kau pagi ni. Kenapa? Something's wrong?

Qalisha : Tunggu Awiem sekali nanti aku cerita. Banyak benda yang tak kena ni. Haih. 

Sarra : You okay? Pasal Arif ke? 

Qalisha : Pasal Arif satu. Then about something... That is too much for me to absorb. 

Sarra : Wah, macam masalah besar. Apa dia? Ceritalah. 

Qalisha : Tunggu Awiem. Karang sentap pulak mamat tu. Memang masalah besar pun. Tak besar tak adanya aku monyok macam ni. 

Tidak lama kemudian, seorang lagi rakan Qalisha, Awiem datang dan duduk bersama mereka. 

Awiem : What's up? Kau apahal monyok semacam?  

Qalisha : Nak cerita ni... Arif dah tinggalkan aku. He still loves his ex. 

Sarra : Apalah yang ada dekat perempuan tu yang dia sayang sangat? She's a bitch. Bodoh jugak si Arif ni. 

Qalisha : Dah nak sayang, nak buat macam mana? Redha je lah. 

Awiem : Are you okay? 

Qalisha : I'm fine. Bukan pasal tu yang aku serabut kepala otak sangat ni. It's about me, being someone's fiancee. 

Sarra and Awiem : HAA?! 

Awiem : Kau biar betul Sha? 

Qalisha : Yeap. Bapak aku bantai tunangkan aku dengan anak kawan dia. 

Sarra : Bila? 

Qalisha : Last night.... 

Awiem : Siapa? 

Qalisha : Entah. Semalam lepas sarung cincin, aku terus naik bilik, tak keluar sampai pagi tadi. Aku tak tengok pun muka dia. Nama pun aku tak tahu. Malas nak ambil tahu. 

Sarra : So... Kau ni tunang orang yang tak dikenali lah? 

Qalisha : Apparently, yes. Dah tak boleh menggatal dengan orang lain. So sad... 

**** 

Sebulan telah berlalu. Kehidupan Qalisha masih lagi seperti biasa walaupun dia sudah bergelar tunang orang. Dan sehingga hari ini, dia masih tidak mengetahui identiti tunangnya itu. Hari itu, tingkatan 4 Tekno menerima seorang ahli baru. 

Puan GV : Kelas, hari ini ada budak baru masuk kelas kamu. Nama dia Danial. Danial, kau boleh duduk sebelah Awiem. 

Awiem : Cikgu, sebelah saya tempat Isha lah. 

Puan GV : Sebelah satu lagi lah. Kamu ni, saya tahulah kamu tu tak boleh berenggang dengan si Isha. 

Awiem : Hehe. Welcome to 4 Techno, Danial. Meh duduk meh. 

Puan GV : Awiem ni banyak mulut. Tahanlah sikit ye? 

Danial : Tak apa, cikgu. Saya tak kisah. 

Qalisha yang ke tandas sebentar tadi, kembali ke kelas. 

Awiem : Sha, kita ada budak baru. Nama dia Danial. Handsome kan dia? 

Qalisha : Oh, hi. Aku Qalisha. Panggil je Isha. 

Danial : Hi. 

Awiem : Handsome kan Danial ni Sha? 

Qalisha : Boleh lah... Aku tak dibenarkan pandang lelaki lain doh. 

Awiem : Oh, lupa. 

Danial : Kenapa? 

Qalisha : Biarlah rahsia. Baru masuk dah menyibuk. 

4 bulan berlalu. 4 bulan jugalah Danial menyertai kumpulan Qalisha, Awiem dan Sarra. Ke mana jua pasti bersama. Dalam diam, Danial mula menyukai Qalisha. Suatu hari ketika mereka berempat sedang bersantai di taman berdekatan rumah Qalisha....

Danial : Sha, I have something to tell you. 

Qalisha : Amenda? 

Danial : Kita pergi jauh sikit boleh? 

Qalisha : Malas. Cakap je kat sini. Nanti aku kena cerita balik dekat diorang pulak. 

Awiem : Haa... Kau nak cakap apa haa Danial? Siap nak ajak Sha pergi tempat lain pulak tu? 

Danial : Hm... I think I like you. 

Qalisha : Think? 

Awiem : Think? 

Sarra : Think? 

Danial : No, I really like you. 

Qalisha : I appreciate it, dude. But sorry, can't return it. 

Danial : Kenapa? 

Awiem : Isha ni tunang orang. Tapi dia tak kenal siapa tunang dia. 

Qalisha : Woi! Kau apahal? Nak mati? 

Danial : Betul ke Sha? Never mind then. 

Qalisha : Yeap. Leklah der. Banyak lagi bunga di taman. Ye dak? 

Tidak lama kemudian, Qalisha mengadakan parti hari jadinya yang ke-16. Dia diberitahu oleh ibu bapanya yang tunangnya akan menghadiri majlis itu. Setelah hampir 5 bulan bertunang, barulah Qalisha berpeluang melihat wajah tunangnya. 

Encik Malik : Isha, sayang, come here. Salam uncle dengan aunty. 

Qalisha segera bersalam dengan ibu bapa tunangnya. 

Dato' Sufian : Apa khabar, Isha? 

Qalisha : Alhamdulillah, sihat uncle. 

Datin Bella : Isha dah jumpa dengan anak aunty?

Qalisha : Err... Belum. Isha sebenarnya tak kenal siapa dia. Hehe.

Datin Bella : Eh? Tadi Danial cakap nak jumpa Isha. Bertuah punya budak tunang sendiri tak kenal. 

Qalisha : Apa aunty cakap nama dia tadi? Danial? Isha jumpa Danial kawan kelas Isha je. Danial anak aunty Isha tak jumpa. 

Danial menyampuk dari belakang Qalisha...

Danial : Well, actually both Danial are the same. 

Qalisha : What? Oh dear God! Kau rupanya tunang aku?! 

And they live happily ever after... 



Thursday, December 29, 2011

You'll Never Know If You Never Try

Maria : Eh, Sha, Sha! It's him! He's sitting over there. OMG! Hensemnya dia.....

Qalesha : So, apa tunggu lagi, pergilah cepat.

Maria : Haa? Pergi mana?

Qalesha : Ish, pergi confess lah. Pergi cepat. Sementara kawan-kawan dia yang lain belum join sekaki.

Maria : Tak naklah. Aku segan. Dibuatnya dia reject aku, mana nak letak muka ni?

Qalesha : Habis tu? Sampai bila kau nak simpan je perasaan kau tu? Dah tiga tahun tau kau dok tenung dia dari jauh. I think it's time to let him know. Kang melepas, meroyan tak sudah. Sekurang-kurangnya dia tahu perasaan kau and kau akan rasa lega sikit bila dah confess. So, go. Kena reject ke apa ke itu belakang cerita. Yang penting, you let him know your feelings. Plus, dia dah nak pergi Ireland minggu depan. So this is your last chance.

Maria : I can't. Kau tengoklah dia tu. He's perfect. And I'm..... Selebet-rity. Impossible lah dia pandang orang macam aku ni. Aku takut.

Qalesha : Hoi, hoi. Tak ada orang yang perfect dekat dunia ni. You're pretty, just the way you are. Jangan risau. Aku ada. Just go and confess to him. BUT! Jangan expect apa-apa pun. Jangan expect dia terima kau and jangan fikir dia akan reject kau. Okay?

Maria : Huh! Okay. Wish me luck.

Qalesha : Go for it, girl!

***

Maria : Hai, Sufi. Sorang je?

Sufi : Hey. Yeah, sorang je. Come join me.

Maria : Thanks. Apasal sorang-sorang je hari ni? Where are the others?

Sufi : Haih. Biasalah. Semua dah berpasangan sekarang. Sibuklah ber-dating. Tertinggallah I sorang-sorang.

Maria : Eh? You tak ada girlfriend?

Sufi : *geleng*

Maria : So... Erm... I have something to tell you.

Sufi : Oh... Apa dia?

Maria : I... erm... *cakap laju-laju* I like you. Like, really really like you. It's been three years now. So.... *dah mula slow* That's it. Yeah, gotta go. Bye!

Sufi : Wait, wait. I appreciate the feelings you have for me. But I'm sorry I can't return it. I nak fokus pada study dulu. Sorry, okay Maria?

Maria : Erm. Yeah, okay. *smiles*

***

Qalesha : He said that?

Maria : Yeah...

Qalesha : Hmm... Sabarlah. Maknanya, ada lagilah harapan untuk kau. Sekarang ni, kau kenalah berdoa pada Allah supaya hati dia terbukak untuk terima kau. Okay? But at least, you know what he feels now. Kan? Cheer up! Tak mati pun tak dapat si Sufi tu.

Maria : Thanks, Sha.

Qalesha : So, kau nak balik rumah menangis sampai habis berkotak-kotak tisu ataupun nak ikut aku pergi makan Tutti Frutti?

Maria : Tapau kan Tutti Frutti untuk aku boleh? Tak ada mood nak keluar but... Tutti Frutti is just irresistible.

Qalesha : Haa okay okay.

Wednesday, August 17, 2011

PMR English Essay : Speech

"Ways Towards Becoming An Excellent Teenager"

A very good morning to the respected headmaster, Encik Ramlee bin Abdullah, teachers and my beloved friends. This peaceful and wonderful morning, we all gather in this hallowed hall and I will be talking about "Ways Towards Becoming An Excellent Teenager". 

Friends, 
Do you want to be an excellent teenager or just an average teenager? How many of you want to be an excellent teenager? I am sure all of you want to be an excellent teenager. So here is how to be one. 

Firstly, we must lead to a healthy life style. In order to do so, we must eat according to the balanced diet. Consume less oily food but eat more vegetable and fruit. Moreover, we must exercise at least twice a week. We also must not smoke the harmful and deadly cigarettes as they could cause many dangerous effect. Therefore, my dear friends, do not smoke a lot but eat healthily and exercise a lot. 

Boys and girls,
The next step to be an excellent teenager is by choosing our friends wisely. If we chose to be friends with a smart and kind teenager, then, we will too be kind and smart like them. On the contrary, if we choose to hang out with some useless teenagers, we will too end up useless like them. So girls and boys, choose your friends wisely! 

Aside from living a healthy life style and choosing our friends wisely, we must also respect the elders. Such as parents and teachers. Even the Form 5 students are counted as elders. It is very crucial for us to respect them, especially our parents since they have done a lot for us. Plus, you guys do not want to go to hell for disrespecting your elders. 

Teachers and friends, 
To become and excellent teenager, we must be a good listener. Listen well to our parents', teachers' or friends' advice. Our parents and teachers know better than us so we should listen to them. 

Last but not least, make reading your habit. It is not necessary for us to read educational books. We can read comic books, magazine, novels or whatever tickles our fancy. What more important is that you read because by reading we can learn a lot of things. 

Ladies and gentlemen, 
In conclusion from my speech, we must lead a healthy lifestyle, choose our friends wisely, respect the elders, be a good listener and read a lot to become an excellent and successful teenager. That is all from me, thank you. 

413 words

*I get 28 over 30 for this essay. :)